Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2008 20:14 - Политически некоректно за Косово и Метохия
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 3596 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2008 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


Писна ми. До днес си мълчах, защото позицията ми не е в "демократическия mainstream", но вчерашното признаване на независимо Косово ми дойде малко в повече. Ще си кажа. От европейска и българска гледна точка цялата концепция за независимо Косово е погрешна.



Интеграция по европейски

 За всеки, който се интересува макар и бегло от европейска интеграция, е ясно че разширението на ЕС на Западните Балкани е ключов момент в гарантирането на стабилност и просперитет на целия Балкански регион. В целия пъзел Сърбия е ключова държава, не само заради централната си позиция. Националистическо правителство в Белград директно би заплашило интеграцията на Босна и Македония.

След падането на мракобесния на Милошевич, Сърбия започна да се демократизира. Рейтингът на
Freedom House (издание 2006) за Сърбия е “Free”,  за политическа свобода – 3, за граждански права -2, при максимална оценка 1 и минимална - 7. За сравнение – оценките за България същата година са съответно 1 и 2 за .
 

Вместо да възнаградят Сърбия за следването на демократичен път на развитие, европейските политици я наказват за греховете на Милошевич. Еднозначният хор на големите в ЕС за признаване на косовската независимост от първия момент в който бъде обявена напомпа подкрепата за Радикалната партия. С обединените усилия на демократичните партии и гласовете на малцинствата (унгарци, българи и т.н.) сърбите на косъм избраха про-западен президент в лицето на Борис Тадич. Две седмици по-късно западно-европейските демокрации ги „наградиха” с признаването на Косово. Нищо чудно, че пак радикалите са фаворити за наближаващите парламентарни избори.

 

Тласкане на Сърбия в руска орбита

     Сърбия постъпи както всяка друга страна в сходно положение – потърси съюзници срещу плана за „отрязване” на 15% от територията си. Намери я в лицето на Русия и Китай, но на високо цена. За Кремъл отдавна отмина времето когато нефтът се продаваше за жълти стотинки на приятелски държави. Сега Русия иска – нефтопроводи, контрол над местни доставчици, мажоритарно участие в общи проекти – всичко. С признаването на Косово ЕС плю и на програмата си за ограничаване на енергийната зависимост от Русия. Монополистът НИС (Нефтена Индустрия Србиje) вече е руска собственост. През Сърбия, Черна гора и услужлива България, Русия има излаз на тръбопроводите си на Адриатическо море. Енергийната независимост се отлага за неопределено време, а „Набуко” се оказа мъртвороден.


Можеше ли да бъде различно?

     ЕС така и не успя да обясни защо независмостта беше единствения сценарий за Косово. В последния етап на преговорите, сръбската позиция беше „всичко без независимост”. Какви бяха пречките за „босненско” решение на казуса – федерална държава на Сърбия и Косово, в която съставните субекти са практически независими един от друг, с отделна икономическа, фискална, вътрешна политика, собствено знаме, химн и т.н. Войната в Босна беше невъобразимо по-кръвопролитна и продължителна от косовския конфликт през 1999 г. Явно на определени Велики сили се е видяло твърде много да се предаде контрола на косовските граници обратно на Сърбия и да няма чужди посолства в Прищина.

 

Прецедент

    Освен всичко друго, режисирания от Вашингтон напън за независимост на всяка цена заби последния пирон в международното право. По темата е спекулирано достатъчно. Принципът за неприкосновеност на границите, установени в Европа след Втората Световна Война е нарушен. Факт. Сценаристът е същият – автор на доктрината за „preemptive action”, който дори не заслужава да бъде коментиран тук след пълното се фиаско през последните 7,5 години.  Домашният му рейтинг му от 26% говори достатъчно.


Глупостите на Паси

     Обичам българските политици. Огромното мнозинство от тях могат да те разсмеят само с две приказки. Вчера Мони Паси се изцепи нещо в стил, че „на Сърбия и Косово няма да им пука за тази независимост след 10г., когато и двете страни ще са в Евросъюза”. Какъв Евросъюз, какви пет лева, бе другарю Паси? Може би сте под влияние на осъдителните присъди около „БЕТА – Червен бряг”? Ще обясня само веднъж – Косово не е признато и НИКОГА няма да бъде признато от пет страни-членки на ЕС – Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър. За започване на преговори за членство е необходимо съгласието на ВСИЧКИ страни-членки на съюза. Точка. Дали Косово можеше да влезе в ЕС като част от някаква хлабава конфедерация с Белград оставям на личната Ви преценка.
 

Какво правим с Грузия?

     На източния бряг на нашето Черно море се намира една държава, която е приятелска на България. Страна с амбиции за европейска и атлантическа интеграция. Грузия беше претеглена и намерена за недостойна. На територията на грузинските автономни области Абхазия и Южна Осетия властта на правителството в Тбилиси не е призната. „Редът” се осигурява от руски „мироопазващи” сили, официалната валута е рублата, а мобилните телефони се обслужват от руски мобилни оператори. Някак си не ме влече идеята за свят, в който знайни и незнайни територии и провинции обявяват независимост, като едната половина от тях са признати от САЩ и Западна Европа, а другата – от Русия и Китай. Не това си представям, когато бате Серго обосновава действията на правителството с търсене на регионална стабилност.


Вместо заключение

     Не съм комунист, нито русофил. Не съм даже анти-американски настроен. Просто ми се струва, че ако някой има интерес от сегашното развитие на ситуацията, то това най-малко е Европейският съюз или България. 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dolce - i shto rusia da nqma tozi kontrol?
20.03.2008 20:28
ма нефта си е руски бе ако не е иди дойди
и дрого да попитам що според теб Набукото да е хубо за БГ а другите да не са?
цитирай
2. kpuc - @долче
20.03.2008 20:33
"Набукото" е хубаво, за да не ни държи Москва кранчето, а да има избор за енергийните ни източници. За положителните ефекти от свободната конкуренция да си чувал?
цитирай
3. dolce - тъй ли?
20.03.2008 20:35
а въпросче? с ко шъ гу напълнят?
ти да си чувал за икономическа съобразност?
цитирай
4. kpuc - "Ша гу напълнят" с газ от ...
20.03.2008 20:41
"Ша гу напълнят" с газ от Азербайджан, Казахстан и Туркменистан - http://www.nabucco-pipeline.com/.
цитирай
5. kostadin - За Крис У нашта дръжава е пуно со алтерна...
20.03.2008 21:14
У нашта дръжава е пуно со алтернативни източнициМВР-то ги създава.
Крис ,решението означава:
-Или признавате или си отивате Ей ,го новият човек чака ...
Помниш ли ония отцепници от царската парния -новое времяЗа един министерски пост още не могат да се оправят след лизането на Симеончовият задник.
цитирай
6. dolce - :)
20.03.2008 22:09
грънци ке пълнят
1во в азърбейджан нема гъз щото са гъзове
2ро казахстан и туркменистан да си чувал че са продали за 25 години напред всичкия гъз на китай и русия?
3то от де шъ мини прослувутия набуко?
4 иран веке каза не
та не говори без да четеш и други източници и най веке вземи си размърдай мозъка койхто имаш:)
цитирай
7. nadagr - Един много качествен
21.03.2008 10:42
анализ.Поздравления!
цитирай
8. gantree - @ крис
21.03.2008 12:54
В думите ти има много логика, която обаче е основана на един основен пропуск. Да, вярно е, че "след падането на Милошевич Сърбия започна да се демократизира". Точка. След което би трябвало да следва нещо от рода на "а след убийството на Зоран Джинджич и овладяването на властта от марксистите на Кощуница Сърбия спря да се демократизира". Пропускът ти е от основно, фундаментално значение, според мен. Оттам ти идва и недостатъчното разбиране на онова, което правят основните политически и икономически развити страни в Европа, Азия и Америка. Петте държави - Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър изобщо не могат да бъдат посочвани за пример. Също както и Русия, Китай и прочие. Локомотивът има съвсем друг състав, съвсем друга е групата държави, които правят нещата да се случват добре и след това издърпват всички след себе си.

Поздрави.
цитирай
9. kpuc - @Ган
21.03.2008 14:42
Радвам се, че си намерил „само един пропуск”, но все пак ми позволи да не се съглася. Убийството на Джинджич забави демократичните процеси, но днес Сърбия има про-западен и реформаторски настроен президент като Тадич. Споделям мнението ти за "марксистите на Кощуница", но не мисля че те имаха водеща роля в разпадналата се коалиция. Министрите от Демократическата партия и Г-17 Плюс бяха мнозинство и не позволиха да се стига до абсурди като спиране на евроинтеграционните процеси. Финансовият министър от Г-17 Младжан Динкич дори излезе с революционното за сърбин предложение Сърбия да спре да се плаща дълговете на една вече изгубена провинция. Кощуница също така губи популярност и едва ли ще премине 10% на предстоящите избори. Изобщо, не виждам с какво моментната ситуация в Сърбия (преди западното признание за Косово) беше по-лоша от фасадната демокрация в България, например. С цялата им условност, рейтингите на Фрийдъм хаус също не отчитат влошаване на свободата или демокрацията в Сърбия в периода 2003-2006.

Посочил съм Испания, Гърция и т.н. не като пример за подражание, а като фактическите причини за невъзможността на обещаваната европейска интеграция на Косово. Кога предвиждаш Косово да се получи статут на страна-кандидат за ЕС? Аз лично бих позиционирал едно такова събитие във времето на украинското председателство на Съюза. No offense.
цитирай
10. gantree - @ крис
21.03.2008 15:33
Крис, погледни само факта, че Тадич е принуден да се държи като националистки хардлайнер по отношение на Косово дори и след като го преизбраха. Виж му само думите по адрес на всички високоцивилизовани страни, които признаха Косово (нямам предвид тук нашите и унгарските комунисти). Предложението на Динкич е повече от естествено за всеки уважаващ себе си икономист, и не виждам в него нищо интеграционно или пък признаващо реалностите. Има едно единствено хубаво нещо в цялата ситуация - изтеглянето на посланиците би могло да улесни смяната на вторите и третите нива след евентуалното спечелване на парламентарните избори в Сърбия от либерал-демократите, или от поне преобладаваща група нормални сърби.

Рейтингите на Фрийдъм Хаус не могат да ми послужат като аргумент, особено по отношение на такова много болно общество като сръбското. Сърбия дърпа здраво назад. Косоварите им направиха косвена услуга, като се заинатиха и се махнаха от тях. От такива като днешните сърби се бяга. Другият вариант е нечовешки.

За политическата коректност - какво общо има тя тук? Хората са свободни, и искат да живеят в свобода. Всяка втора къща в Косово носи белезите на сръбското милосърдие. Абсурд е да не им се признае правото да живеят собствения си живот така, както наерят за добре, втч. и с помощта и признанието на всички водещи демокрации в света. Сърбия и Русия не са сред тези страни, независимо какво казва или не казва Фрийдъм Хаус.

Поздрави.
цитирай
11. dolce - za gantree
21.03.2008 21:54
кой е нечовешкия вариянт според теб мой?
да не би да говориш за разбиване на теросистичната мрежа арест и присъда на водача на терористите?
цитирай
12. templar - съгласен съм с подхода на Крис
24.03.2008 12:40
Това че Русия е злото не означава автоматично че САЩ е доброто. Поне не за България според мен.

В същото време ми се струва, че България няма интерес Сърбия да се измъква от калта, а напротив. Колкото по-скапана азиатска, неевропейска и изолирана е Сърбия, толкова по-слабо ще влияе тя на Македония. От това България може да извлече ползи, вкл. демографски. Ама не става само с ядене... :)
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 254489
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930