Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2008 15:12 - Тръгваме ли по унгарския път?
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 3509 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


      Споделям шока на някои от пишещите тук от неделната оставка на Румбата Петков. Прибирах се от провинцията, когато чух анонса за пресконференцията в 15:00 ч., а дори и след нея търсех допълнителни доказателства в картина и звук, че случващото се е истина. След едномесечното запъване на Р.Петк. тип "магаре на мост" по-скоро очаквах той да издърпа Станишев за ухото и да го изгони от Министерски съвет. Както и да е, оказва се че баланса на силите в партията-столетница поне леко се е променил.

     Изненада след изненада, правоверният борец за права и свободи Данчо Ментата започна да говори за решителни промени в кабинета. До тук добре, викам си, по-зле няма как да стане. По-лош министър на бедствията и авариите от Емел Етем не се е раждал, а и от ДПС си крадат по партийната схема с обръчите и какво ли значи там някаква си личност. Най-много да го отнесе Никито Василев и да се провали идеята служителите в администрацията да се избират със система от изпити. 

     Днес обаче Цонев доразви изложението си по темата "Промени в кабинета". Вече става въпрос за промени "с цел продължаване на реформите" в министерствата на здравеопазването, образованието, социалните дейности и ведомствата, “върху които пада най-голямата тежест за усвояване на европейските фондове”. (Медиапул) Тук вече в главата ми светва една червена лампичка заради споменаването на "социалните дейности". Честно казано все ми е тая дали Масларова ще запази поста си или не. Споменаването на нейния ресор обаче ме кара да мисля че дуета БСП-ДПС най-после е осъзнал че се намира в предизборна ситуация и може да развърже кесията за електората. До какво води неконтролираното повишение на бюджетните разходи показва историята от близкото минало на братска Унгария.

     Загрижени за икономическия ръст на страната и с мисъл за парламентарните избори през 2006г., социалистите (MSzP), заедно с малкия си коалиционен партньор либералите (SzDSz) увеличиха социалните разходи. Упражнението се оказа успешно - социалистите спечелиха изборите и отново формираха коалиция с либералите. По време на предизборната кампания премиер Дюрчани (Ferenc Gyurcsany) обеща "реформи без строги икономии". Истината лъсна шест месеца след изборите. В запис, попаднал незнайно как в държавната телевизия Дюрчани бе излъчен да казва на партийно събрание в тесен кръг, че е отвратен от лъжите, които е изричал "сутрин, обед и вечер", за да си гарантира изборна победа. Бюджетния дефицит за 2006г. удари 9,2% при ограничение за ЕС от 3%. Инфлацията, макар и от скромните за българските стандарти 6% не позволи на страната да се надява на скорошен прием в еврозоната. Правителството прибегна до редица ограничения на бюджетните разходи и вдигане на данъците. Като резултат дефицитът за 2007 се изчислява на "само" - 5,7% - почти двойно по-голям от максимума за приемане на еврото. Икономическият ръст за 2007 е "цели" 1.7%, а целта на правителството за тази година е 2,4%. Някои независими наблюдатели прогнозират 0.5-1.0%. След провала на референдума за въвеждане на по-високи потребителски такси в здравеопазването здравният министър от Съюза на Свободните Демократи (SzDSz) бе уволнен и като резултат младшият коалиционен партньор обяви че напуска правителството на 30 април. 


            image          image


     Ще се превърне ли Станишев в Дюрчани? Предпоставките бюджетен излишък и предизборна ситуация правят този сценарий възможен. Настъплението на войнствения популизъм в лицето на небръснатия столичен кмет с обещания от рода на "1000 лева необлагаем минимум" също мотивира родните социалисти да харчат предизборно. Едно разклащане на бюджетната стабилност, съчетано с ефекта на световната финансова криза ще бъде "весел" спомен за времето на Виденов ...




Гласувай:
0



1. haralanov - Без заглавие
15.04.2008 15:26
Приятелю,маи си прав но хич не ми се иска да е така.Не съм злопаметен,но Жан Виденовата криза по-добре е изобщо да не се повтаря.Защото повтори ли се-този път няма да се размине само с щурм на Народното Събрание...
цитирай
2. анонимен - Има пари
15.04.2008 15:46
Има бюджетен излишък, фискален резерв, отчайващо ниска събираемост на данъци, такси и акцизи, отчайващо слаб мениджмънт на разходите и стопиране на реформи. Имате ли представа колко пари могат да се генерират в бюджета и колко ефективно те могат да бъдта похарчени за развитието на страната?!
цитирай
3. анонимен - унгарски форент
15.04.2008 15:57
разликата между Унгария и България е несравнима,не може да се сравняват тия са вече в Шенген,а и нямат
валутен борд.Та за тръгването- отдавна сме ги задминали,ама в грешната посока!!
цитирай
4. satory - Повече от сигурен съм, че това което ...
15.04.2008 16:10
Повече от сигурен съм, че това което ни чака не е никак добро. В ЕС има два пътя за развитие - Този на Ирландия и този на Гърция и се предполагаше, че ще поемем по един от двата. Истината обаче винаги е по-страшна от предполагането. Ние избрахме трети път. Този път ще ни изведе до нищото. Дълго мислих как да предпазя себе си и единственото смислено решение до което стигнах е да се махна от тук. Макар, че вече имам някакви позиции и съм се захванал с нещо много важно за мен не мисля, че ще успея да удържа тази позиция още дълго. Знам, че навън ще ми се наложи да работя неща, които няма да ми харесат. Още повече, че световната икономика определено не отива на добре. Но мисля, че там ще ми и определено по-спокойно и по-добре. Поздрави.
цитирай
5. анонимен - Хей
15.04.2008 16:15
Нека да е гадно и по-гадано да става. Всички глупаци, които гласуваха за турско-червената мъгла да го д***т
под вода. Нека да е скъп, нека инфлацията да е голяма, нека се срине отново държавата. Защото много се се надяваям един ден в България, да няма и един жив комунист-дегенерат.
цитирай
6. анонимен - анонимко #5,
15.04.2008 19:01
И какъв ще е изходът според твоя сценарий, м? Някакво работещо решение имаш ли изобщо или просто нека всичко да върви по дяволите ?
Хубаво, социалистите може и да загубят изборите, ДПС - със сигурност пак ще са във властта, десните отдавна са умрели (пиша го със съжаление) и кой остава тогава? Един ГЕРБ и Бойко Борисов, които, ако спечелят следващите парламентарни избори, аз лично ще ревна с глас от мъка и от просотията българска.
цитирай
7. lililota - България за гражданите
15.04.2008 23:24
Живеем в България на
- бетонни "курорти" и пустеещи земеделски райони
- замърсен от отровни емисии,прах и сажди въздух
- неефeктивна законодателна, изпълнителна и съдебна власт
- енергийна мафия
НАС НИ Е ГРИЖА и искаме това да се промени
- Искаме да запазим чиста природа за децата си и да съхраним здравето им
- Искаме да спрем превръщането на България в строителна площадка
- Искаме да докажем, че страната ни може да бъде управлявана и разумно

ИСКАТЕ ЛИ ДА НИ ПОМОГНЕТЕ?
ЕЛАТЕ НА 16.04.2008г. (сряда) в 19.00 ч. салона на кино "ВЛАЙКОВА" ул. Иван Асен II
НИЕ, инициативният комитет за учредяването на ПП "ЗЕЛЕНИТЕ" ще сме там за да Ви представим програмата и вижданията си за нашата БЪЛГАРИЯ

Нека заедно покажем, че сме силни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 254027
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930