Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 21:18 - Too little, too late ...
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 1997 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Широко анонсираните "дълбоки структурни и персонални промени" в кабинета се оказаха поредния кьор-фишек. Много хора, които трябваше да загубят постовете си останаха, а новите лица не убеждават че са способни и решени да се справят с поверените им ресори. Станишев не поиска или не можа да извоюва наистина нужните радикални промени.

     Какво се "промени"? Като че ли най-смислена се оказа смяната на Нихат Кабил - многократно компрометиран при различни корупционни схеми, заменки и т.н. Радослав Гайдарски също отдавна трябваше да си е отишъл при сегашното състояние на здравеопазването. Друг е въпросът че основният проблем е липсата на цялостна държавна стратегия за сектора и една персонална промяна няма да промени нищо. Не стана ясно защо е наложителна смяната на министъра на отбраната, а не на една Емел Етем например. Близнаков май падна жертва на квотния принцип при промените.

     Михаил Миков не е нито експертът, който може да реформира МВР, нито силната политическа личност, която да овладее своеволията на различните структури на ведомството. Назначението му само показва успеха на Станишев да завърши конфронтацията с бившето Руменово министерство "превземайки" го с послушно назначение. Но каква партия-столетница щеше да е БСП, ако всички конфликти завършваха с победа само на едното крило? Меглена Плугчиева става вицепремиер и резултата Премиер - Президент вече е 1:1. Балансът се запазва, стига утре Р.Петк. да не се събуди като председател на парламентарната група. Аз лично обаче се съмнявам.

     Цялостното впечатление от готвените "промени" е на действия под натиск, които нямат за цел да постигнат някакъв смислен резултат, а просто да демонстрират усилия. Това правителство си вярва, че ще залъже OLAF чрез създаването на поста "вицепремиер по еврофондовете". От 2005г. насам всички промени в кабинета се правят в последния възможен момент, след като съответният Румен е имал картбланш и неограничено време да руши държавността и малкото останало в нея доверие. Брюксел обаче не вярва на сълзи и не се уморява да повтаря за нуждата от борба с корупцията по високите етажи на властта.

     Времето за градене на имидж пред избирателя за една управляваща партия е третата година от мандата. Управляващите го пропуснаха. Очевидна е липсата на воля за каквито и да било смислени действия или промяна на корпоративно-корупционния характер на управлението (да не говорим за реформи) до юни 2009г. Очаквам един късен опит за трупане на евтина популярност чрез безконтролни бюджетни харчове в настоящата предизборна ситуация. Популизмът обаче настъпва с лъскави обещания и 24/7 медийно присъствие. "Желето" в центъра на политическото пространство, което гласува в търсене на месия, вече чака "Бойко да ни оправи" ...


Тагове:   little,   Late,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - На Миков не случайно му е дадено т...
22.04.2008 21:47
На Миков не случайно му е дадено точно вътрешното министерство- там има много тайни, вклучително и свързани със столичния кмет, който е основен опонент и палач на червените в този момент. Миков единствен от червената върхушка през последните месеци открито опонираше и нападаше генелала. Сега ще настане време за разчистване на сметки.
цитирай
2. physnews - bg - театър
25.04.2008 12:16
постановка и нищо повече...само имената се сменят
цитирай
3. анонимен - Честит празник!
01.05.2008 10:08
Честит празник 1 май на всички българи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 253234
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031