Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2008 14:10 - Какво да се прави?
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 1955 Коментари: 4 Гласове:
0




Оригиналния текст е публикуван тук.


Какво да се прави?

 

До следващите избори в родината остават има-няма 12 месеца. Все по-вероятно изглежда войнстващия популизъм, начело с лицето Бойко Методиев Борисов да спечели и да си осигури силни управленски позиции. Въпросът е дали ще променяме името на каузата на "Вън небръснатата мутра от Министерски съвет!" или ще се борим да предотвратим това още в зародиш.

 

Освен от победа на популизма, предстоящите избори носят и опасността в парламента да не намери място нито една от т.нар. програмни партии – такива, които имат реална управленска програма и се опитват да следват приоритетите в нея, като контрапункт на националисти, популисти и социалисти, които обещават, плашат, залъгват и т.н в борбата за някой и друг глас в повече.

 

С цялата си условност, публикуваните социологически проучвания сочат, че най-вероятно място в Народното събрание биха намерили само 4 партии – Герб, БСП, ДПС и Атака. Това означава две неща. Първо, че бариерата са преодолели само партии-креатури на бившата ДС и наследилите я олигархични кръгове. Второ, много нормални хора с демократични убеждения биха останали без политическо представителство.

 

 

И така, какво може и трябва да се направи в следващата една година? Вариантите:

 

  1. Нищо. Седя и чакам, като дойде предизборната кампания може да отида на безплатен концерт на Ъпсурт, а в деня на изборите – за гъби.

 

  1. Гласувам за който ми е симпатичен, и без това всички са маскари.

 

  1. Чета внимателно всички предизборни програми, елиминирам тези, които не са изпълнили обещанията си и правя образован електорален избор.

 

  1. Ангажирам се с кампания да се гласува против ГЕРБ и Борисов, както и срещу партиите, които открито се обявяват за коалиция с него.

 

  1. Друго (всички предложения са добре дошли)

 

 

Моля споделете своето виждане по въпроса чрез e-mail, коментар на стената” на каузата (http://apps.facebook.com/causes/3288?m=6f503) или тук. 

 

 

Поздрави,

Ицо



Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. teodor - Много ограничено предложение
06.06.2008 15:11
Това, което предлагате, е много ограничено за да има реален резултат. Всъщност предлагате да се вземе участие в боричкането между изброените четири партии и по-точно срещу ББ, за който се предполага, че ще има водеща роля. Това е изгодно само за БСП, която между другото е най-свясната партия от четирите.
Проблемът обаче е другаде - как да се промени радикално политическата система - виж (ако искаш) мои стари писания по въпроса:

http://teodor.blog.bg/viewpost.php?id=194600

Проблемът е много сериозен и не е само ББ. Царят и Доган унищожиха т.н. двуполюсен модел, но мвесто да създадат няколко "полюса", те направиха модела олигархичен. Последните години недвусмислено показват, че за да има приемливо развитие, управляващите трябва да имат сериозна алтернатива, което сега липсва. Близо половината български граждани наистина нямат представителство във властта.
Има ли изход ? Досега не съм видял смислено предложение.

Теодор Гераков
цитирай
2. kpuc - Благодаря че ми разяснихте какво ...
06.06.2008 15:36
Благодаря че ми разяснихте какво точно искам да кажа. За съжаление не сте ме разбрали. Въпросите, които задавам са към хората с демократично мислене, а не към разочаровани избиратели на левицата, бивши монархисти или фенове на "мачото" Борисов. Такива просто няма да разберат разглеждания проблем и следва да се чувстват неканени в дискусията.
цитирай
3. gantree - @
07.06.2008 14:59
Номер четири ми допада, доста при това.
цитирай
4. kpuc - @gantree
07.06.2008 15:43
Трябва да призная, че номер четири е и моя фаворит. Проблемът е, че партията, чрез която досега съм намирал политическото си представителство флиртува с идеята за коалиционно управление с Герб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 254506
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930