Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2009 13:42 - Дясна коалиция от бутафорен тип
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
0



Вчера в пресата изтече информация за предложението за предизборна коалиция, отправено от ДСБ към други десни и не толкова десни партии и формации. Акцентът, къде заслужено, къде не, попадна върху финансовата част на това предложение и предвидената директна зависимост между финансите на дадена партия и избираемите места в потенциалните общи листи. Това обаче измества основният смисъл на предложението, а именно идеята за някакво ново ОДС, но в по-различен състав.

Именно проекто-състава на "новото ОДС" ме провокира да нарека едно такова обединение бутафорно. Към кого е отправена офертата за предизборна коалиция? Освен инициаторите от ДСБ - към СДС, БНД, Ред, законност и справедливост, Обединените земеделци на Анастасия Мозер. Яне Янев вече обяви непоносимосста си към бившите царисти и подложи на съмнение електоралния потенциал на партията на Мозер. Мартин Димитров пък побърза да заяви че евентуални коалиционни партньори ще се избират на вътрешнопартиен референдум. С други думи, коалицията май се е разпаднала преди да се е сформирала. Нищо ново в българския политически живот. Проектът обаче е лансиран не от кого да е, а от изпечен политически играч като Иван Костов, така че може би трябва да четем между редовете.

Какво цели Костов с подобно предложение? За всички е ясно, че коалиция ДСБ+СДС би привлякла по-голяма подкрепа отколкото ДСБ+СДС+маргинали и отцепници. СДС обаче не се дава лесно и с право. ДСБ има по-дълъг потенциален път до заветната четирипроцентна бариера, а и по-малко пространство за електорален растеж и привличане на колебаещи се избиратели. От друга страна, след избора на нов лидер СДС се опитва да гради нов имидж, да залага на принципи и дава заявка, че не се плаши от самостоятелно явяване на избори. В този смисъл, всичките проекто-коалиции със знайни и незнайни формации и формацийки, чертани от Костов, май имат една цел - да накарат СДС да пристане по-лесно. Мартин Димитров все още не е доказал че разбира освен от икономика и от политика, а и Димитър Аврамов не е съветникът, който ще го предпази от някоя бананова кора, подложена от "тъмно-синята" партия. Да видим ...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 253988
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930