Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2009 16:02 - Каденабия - ден трети
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес е третият, последен ден от събирането на българските партии-членки на ЕНП в италианското градче Каденабия. Станалата вече традиционна среща се организира от немската фондация „Конрад Аденауер”. Това прави присъствието на събирането желано за всички партии,с аспирации към център-дясното политическо пространство.  

Сегашната среща идва след дълго прекъсване – предишното подобно събиране датира от преди президентските избори през 2006г. Представителите на тогавашните четири партии, членуващи в Европейската Народна Партия – СДС, ДСБ, БЗНС-НС и Демократическата партия символично се снимаха заедно в знак на подкрепата си за обща кандидатура за президент. Днес към тях се присъединяват както новоприетите ГЕРБ, така и редица формации с неясен електорален потенциал, но доказано желание за участие в обща дясна коалиция.  

image


Засега от Италия не пристига отговор на въпроса, който вълнува всички, а именно – кой още ще се присъедини към вече установената коалиционна ос СДС-ДСБ. Участниците в срещата отказват изявления, мотивирайки се с приетия за срещата регламент. Все пак от малкото информация достигаща до медиите става ясно че срещата се придържа по-скоро към формалната част на програмата, която включва лекции на анализатори и политически дискусии.  

Най-новата ни политическа история обаче показва, че успешните коалиции се градят на родна почва, а не на срещи в чужбина под давлението на „помирители”. Преди парламентарните избори през 2005г. същите хора, които сега са в Каденабия бяха събрани в Будапеща, за да изгладят разногласията си последвали отцепването на ДСБ от СДС. Тогавашната среща и увещанията на европейските партньори очевидно не дадоха резултат и т.нар. десни се явиха на изборите разделени на три – самостоятелната партия Демократи за силна България, коалиция Обединени демократични сили около СДС и коалиция Български Народен Съюз. Резултатите до които доведе това са известни. 

Затова може би е по-добре че сега коалиционните преговори са изместени от лекции на експерти и дебати по конкретни теми. Стратегиите за развитие на България в средносрочен и дългосрочен план, търсенето на начин за деблокиране на спрените европейски фондове и укрепване на доверието между България и Европейския съюз са теми, които трябва да се обсъдят точно на ниво лидери. Неутралната среда на италианската провинция предлага възможност за конструктивен разговор без пречката на натрупани през годините емоции и личностни несъглагласия.  


image

снимка: Дневник

Доуточняването на формата на бъдещата коалиция явно ще трябва да почака за времето след срещата. Позициите на основните участници СДС и ДСБ вече са известни, желанието на другите партии-членки на ЕНП да се присъединят – също. Както се казва, „останалото е въпрос на преговори.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 253230
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031