Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2009 22:44 - Социал-либерално за изборите
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 2712 Коментари: 6 Гласове:
0



Парламентарната комисия по изборно законодателство одобри поправката за вдигане на бариерата за коалиции на 8%. Гласовете на БСП и ДПС се оказаха достатъчни за засега успешния опит на пренаписване на правилата на играта точно в навечерието на парламентарните избори.

Целта на социал-либералния вектор е ясна - елиминиране на коалицията СДС-ДСБ и осигуряване на служебна победа на изборите. За евентуалното първо място на ГЕРБ също е помислено - при разпределянето на мандатите за следващото Народно събрание ще се прилага не методът Д"Онт, а Хеър-Ниймайер, познат като метод на най-големия остатък. Той е в полза на по-малките партии и при фиксирана изборна бариера не би могъл да лиши победителя от брой депутати по-голям от броя на парламентарните групи минус 1. Т.е. при шест партии в парламента, ГЕРБ може да получи до 5 депутата по-малко отколкото със стария метод, а БСП и ДПС - с по един повече. Не се знае обаче дали при сегашния баланс на силите тези няколко мандата няма да се окажат решаващи за състава на следващото мнозинство. 

 

image

 

И в двата случая може да се окаже че плановете на управляващите не са сработили - според социолозите синята коалиция има потенциал да прескочи бариера от 8%, което са около 280 хил. гласа (справка - само СДС взе толкова на предишните избори), а ГЕРБ може и да получи повече депутати от сбора на БСП и ДПС (крайно невероятно към този момент, най-вече заради специфичния начин по който Движението трайно увеличава електоралната си тежест). Въпросът обаче остава принципен - правилата на играта не могат да се променят преди избори. Четирипроцентната бариера е част от тези правила, приети от всички играчи на политическата сцена, включително и от гражданите.

Рязката промяна ( и то с незабавен ефект) на ключови елементи от системата на политическо представителство навява асоциации с т.нар. "суверенна демокрация" на матушка Россия. Там първо бе ограничено финансирането на неправителствени организации от чужбина, последва вдигане на прага за влизане в Думата на 7%, забрана за участие на партии в избори, недопускане на Каспаров до президентските избори, а на дневен ред е и увеличаването на президентския мандат на шест години. Следите ли ми мисълта?

 

image

 



Тагове:   ДПС,   Путин,


Гласувай:
0



1. raylight - това решение
08.04.2009 22:46
е удар по демокрацията в България, тези бариери крадат гласовете на хората. ЕС трябва да ни изкхвърли само заради това решение.
цитирай
2. boristodorov56 - Това е най-мракобесното действие ...
08.04.2009 22:53
Това е най-мракобесното действие на кумЪнизите
против народа!
Не портив СДС и ДСБ, а против народа!
Но няма да им мине номера!
цитирай
3. tili - Като гледам какво става
08.04.2009 23:04
при сините - може и да им мине номера.
цитирай
4. maistora - Добро утро десни!
09.04.2009 00:03
Още докато Костов управляваше, лансирах идеята да отпадне избирателната бариера. Разбира се, никой не ме чу. Нали знаете, че управлява този , който е в парламента. Сега или търпете или сезирайте Конституционния съд, защото бариерата е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА КАТО ТАКАВА. Не може да е престъпление промяната на волята на един избирател, защото някой му е дал 20 лв. и да е законна промяната вота на милиони избиратели, защото така са решили онези
политически трупове в Парламента.
Суверен е народа.
Народа има правото да избира свои представители.
Неговите представители не могат да ограничават избирателните права на суверена си.
Мисля , че не е толкова сложно. Опитайте да го разберете. Прочетете го пак.
цитирай
5. kpuc - Нулев праг
09.04.2009 16:25
Сещам се за два или три примера за "нулев" електорален праг - Ваймарска Германия, точно преди Хитлер да дойде на власт, Румъния и Полша при първите демократични избори в двете страни. За Германия е ясно как се развиха нещата, в Румъния и Полша бариерата поетапно бе вдигната на 5%. Липсата на праг "вкарва" в парламента партии като Бирената и прави съставянето на правителство практически невъзможно.
Но, дори и това е за предпочитане пред преправянето на изборните правила два месеца преди всеки избори, за да може само "правилните" партии да намерят място в Народното събрание.
цитирай
6. maistora - КРИС
10.04.2009 20:51
Връзката която правиш с Ваймарска Германия не е съвсем подходяща. Хитлер не е дошъл на власт благодарение на нисък праг. Той е взел властта, защото немците са го припознали като водач.
Подобни неща у нас се случиха 1997г. и 2001г.
Разликата е в това, че ние не повторихме избора си.
Убеден съм в това, че всеки парламент може да излъчи правителство. Особенно ако е съставено от действителни народни представители, а не ПАРТИИНИ МАРИОНЕТКИ без собствена съвест и безсрамно отдадени на лидера си, каквито са днешните.
Най-важното е че всяка избирателна бариера е не толкова ограничение пред партиите, колкото пред избирателната воля на избирателите.
Днес Ахмед, Сергей и Симеончо могат да гласуват закон за каквато си искат изборна бариера. Утре това могат да бъдат Бойко, Волен и Яни. Това се нарича деспотизъм. Няма нищо общо с демокрацията. Противоречи на редица текстове в Конституцията.
Ако днес не се борим за демократични избори, то утре ни грози еднопартиина система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 254045
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930