Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 22:41 - Борис Станимиров от Синята коалиция: "Българското членство в ЕС трябва да изпълни националния идеал и завета на дедите ни"
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 6766 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2009 22:49



imageБорис Станимиров е роден през 1976 г. в София. Завършил е Молекулярна биология в Софийския университет. Специализирал е Политически умения в Нов български университет. Заместник-председател на Европейските млади консерватори под патронажа на Маргарет Тачър. Владее четири езика. Женен, има близнаци - момче и момиче.

 

 


„В каква посока трябва да се развива Европейският съюз - към Съединени европейски щати или към Европа на нациите?"

Борис Станимиров: „Доколкото Лисабонският договор се свързва с федералния проект, това е визията, която е от по-голям национален интерес за България. Защото той дава повече депутатски места на България в Европейския парламент и осигурява по-силен натиск на Брюксел върху нашата неукрепнала държавност".

„Трябва ли да се присъединят към съюза и кога страните от Западните Балкани и Турция?"

Борис Станимиров: „Истинските теми пред България по отношение на разширяването са две - това са Турция и Македония. За Турция трябва да си дадем ясна сметка, че тя голяма държава - като население, като територия и като икономика. И ако тя не отговори и не изпълни изцяло критериите на ЕС, тя може да дестабилизира съюза, защото ако България просто скандализира европейските институции с някои свои неуредици, то 70 милионна Турция може да дестабилизира и да тропилира европейските институции.

Що се отнася до Македония точно по време на управлението на десницата България беше първата страна, която призна независима Македония. Аз се надявам, че ние ще сме отново първата страна, която ще приветства Македония в ЕС. Стига Македония да реши споровете си със съседите и да приеме едно европейско отношение към България".

„Какви трябва да са приоритетите на българското членство в ЕС?"

Борис Станимиров: "За съжаление първият приоритет трябва да бъде възстановяване на доверието на европейската политика към България, защото то в момента беше проиграна. След това възстановяване на еврофондовете, които ЕС е определил да потеката към българския бизнес - това са близо 6 млрд. евро, които са гласувани за България до 2013-та година. Нашата амбиция е това до края на тази година да се случи".

„Какви са вашите лични приоритети, ако бъдете избран за представител на България в Европейския парламент?"

Борис Станимиров: „Личен приоритет би бил България да стане родина на всички етнически българи по света. Защото има традиционни български общности в Македония, в западните покрайнини, в Украйна и в Молдова, които трябва да получат европейска перспектива. Те трябва да почувстват подкрепата на европейска България. Това е националният идеал на последните пет поколения българи и това е заветът на дедите и никога България не е имала толкова мощен инструмент да го осъществи, колкото сега с европейското членство."

 

Борис Станимиров е на седмо място в листата на "Синята коалиция" за европейските избори.

 

Анкетата е осъществена със съдействието на БНТ1.




Гласувай:
0



1. kentoff - Да бъде!
06.06.2009 22:52
Да бъде!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 254029
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930