Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 21:34 - Преход по румънски
Автор: kpuc Категория: Политика   
Прочетен: 2675 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.05.2008 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Една статия от вчерашния брой на "Дневник" искрено ме развесели. Под заглавието "В Румъния корумпирания елит спъва реформите" (http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=495834) се обяснява как намерено куфарче с 1,7 млн. евро за купуване на футболни мачове е доказателство за корупцията в държавата. Очевидно статията е писана от човек, незапознат с българското ноу-хау в областта на корупцията (Жустина Павлак, Ройтерс). Друг укор към северните съседи е "замръзването" на "обвинения за злоупотреби срещу бивши и сегашни министри, включително и бившия премиер Адриан Нъстасе". Кога ли тук ще доживеем подобни разследвания? Пак се сещам за делото, образувано срещу неизвестния извършител Румен Петков ...

     Сравненията между България и Румъния станаха неизбежни след "групирането" на страните по пътя им към европейско членство. От западноевропейска гледна точка България и Румъния се сляха в едно цяло, като от напредъка или изоставането на едната директно зависеха европейските перспективи на другата. До 2001-2002г. на Румъния се гледаше като на по-изостаналата от двете кандидат-членки, а след това нещата се обърнаха. Причините за това ще бъдат коментирани друг път. Удивителното в случая е колко малко се знае от двете страни на Дунава за съседите. Всеки анализ на сегашното положение в Румъния например следва да се разглежда в рамката на спецификите на близката политическа история на страната. Този постинг има за цел да даде малко информация по темата.

    Как започна прехода при северните съседи? Режимът установен от Чаушеску след 1970г. може да бъде описан единствено като "неограничена лична власт" на една личност. (Juan Linz and Alfred Stepan, Problems of democratic transition and consolidation) Поради тази специфика на режима всеки опит за промени трябваше да бъде или започнат лично от Чаушеску или да мине през елиминирането му. Всички сме гледали по БНТ репортажите от Букурещ през декември 1989г., откъсите от процеса срещу Чаушеску и разстрела му на Коледа. Истински важният въпрос е как обаче наследник на диктатора се оказа видният деец на Румънската Комунистическа Партия (РКП) Йон Илиеску.

     Вечерта след бягството на Чаушеску от Букурещ (22.12.1989г.) група хора, водени от Илиеску се появяват по националната телевизия и обявяват, че поемат контрола върху "революцията" от името на новосформирания Национален Фронт за Спасение (Frontul Salvării Naţionale, FSN). Фронтът придобива легитимност както поради контрола си върху медиите (изненада, изненада, кукловодите на Борисов не са открили топлата вода) и заради включването сред членовете му на познати лица (от типа на Илиеску), така и от инкорпорирането на някои дисиденти като Дойна Корнеа, Йон Карамитру и Мирча Динеску.

     Преименуваните румънски комунисти не се отклоняват от тактиката на съпартийците си от Централна и Източна Европа. Въведена е президентската институция, а пъвият президент - Илиеску получава значителни правомощия - да назначава премиера и да разпуска парламента при две поредни неуспешни гласувания на предложения кабинет. Както и в България, наследниците на падналия режим форсират бързи избори, за да се възползват от предимството си пред опозоцията в материален и организационен план, както и от по-голямата си разпознаваемост пред широката публика. Първоначално, Националния фронт за спасение обявява че само ще организира изборите, което допълнително допринася за легитимността му в ролята на временно правителство и символ на промените.

     Фактът, че изявена фигура на стария режим става президент на пост-комунистическа Румъния показва до каква степен наследниците на РКП държат контрола над процеса на политически преобразувания. Овладяването на президентската институция и снабдяването й с широки правомощия е стратегически избор на почти всички източноевропейски комунистически партии в началото на прехода, но Румъния е единствения успешен пример в това отношение. В Унгария опозицията инициира референдум , който стопира избирането на президент от средите на бившата компартия. В Полша ген. Ярузелски заема поста президент за кратко преди да бъде буквално изхвърлен от президентството от Лех Валенса през 1990 г. Румънския сценарий беше на път да се реализира и в България, ако не беше лентата с "Да дойдат танковете!" на Петър Младенов.

     Първите демократични избори в Румъния се състоят през месец май 1990г. Националния Фронт за Спасение печели смазваща победа с 66,31% от гласовете. Както и в България, честността на тези първи избори е под въпрос. Съмнение буди огромния брой невалидни бюлетини - 1,1 млн. или повече от 7,5% от всички гласували. От друга страна, в едновременно провелия се президентски вот за невалидни са обявени само 0,5 млн. от бюлетините. За разлика от България обаче, където нередностите и манипулациите допринасят за постигането на мнозинство от БСП, в Румъния е ясно, че НСФ е "предпочитания избор на едно значително мнозинство от електората". (
Tom Gallagher, Romania after Ceausescu)

     Тактиката за контрол над прехода в началния му етап на "румънското БСП" очевидно се оказва по-успешна от тази на българските социалисти. Илиеску и НСФ печелят и следващите избори през 1992г. и се задържат на власт чак до изненадващата победа на втори тур на президентските избори през на Емил Константинеску през 1996г.

(Следва) 


Тагове:   преход,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Сравненията с Румъния са излишни! ...
16.05.2008 00:55
Сравненията с Румъния са излишни! Когато в България управляваше десницата, а в Румъния левицата ние бяхме светлинни години пред тях в преговорите за присъединяване към ЕС. Когато и в двете страни властваха центристи силите се изравниха, а когато палачинката се обърна, Румъния дръпна значително. Всички виждаме какво е положението сега....
цитирай
2. satory - Мой приятел живее с румънец в обща ...
16.05.2008 09:17
Мой приятел живее с румънец в обща квартира. Случайно или не момчето се казва Адриан. Учудвате се, че не сме запознати с това което се случва в северната ни съседка, но същото важи и за Адриан. Оказва се, че аз следя процесите протичащи в Румъния по-внимателно от него. За другите неща написани от вас ще коментирам по-късно. Поздрави.
цитирай
3. kpuc - @ gothic
17.05.2008 09:41
Аз намирам сравненията за полезни. Както споменах, според мен въпросът как така Румъния беше по-изостанала от нас през 90-те, а ни задмина стремглаво преди европейското членство изисква по-задълбочен анализ и събирането на значително количество икономически данни. Факт е обаче, че обрата настъпи след 2004 г., когато социалистите загубиха властта в Букурещ, а ефекта от управлението на Сакскобургготски (ръст на доходите по-малък от годишния ръст на БВП) вече беше започнал да се усеща ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kpuc
Категория: Политика
Прочетен: 253232
Постинги: 62
Коментари: 212
Гласове: 554
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031